• Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van de aanvoer uit China kunnen in de problemen komen dit jaar.
  • Het aantal faillissement kan daardoor verder stijgen dit jaar, met zo’n 3 procent.
  • De virusuitbraak komt bovenop andere ongunstige omstandigheden voor Nederlandse bedrijven, zoals onzekerheid over de Brexit.
  • Afgelopen jaar werden er  in Nederland 3.208 bedrijven en instellingen failliet verklaard.

In Nederland kunnen vooral producerende bedrijven, verkopers van elektronica en kledingbedrijven door het coronavirus in de problemen komen. Zij zijn vaak afhankelijk van de toevoer uit China, maar die is door fabriekssluitingen en reisverboden verstoord. Het aantal faillissement kan daardoor verder stijgen dit jaar, met zo’n 3 procent.

Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius in een nieuw rapport. De wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus drukt de economische groei, en dat voelen ook Nederlandse bedrijven.

De virusuitbraak komt bovenop andere ongunstige omstandigheden voor Nederlandse bedrijven. Zo is het nog onduidelijk hoe de handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk zal zijn na de Brexit, wat voor onzekerheid zorgt. Daarnaast raakt de zwakte in de Duitse industrie Nederlandse ondernemingen.

Voor heel West-Europa verwacht de kredietverzekeraar een toename van 2,1 procent, tegenover een lichte daling vorig jaar. In Azië wordt een stijging van het aantal faillissementen van 4 procent verwacht.

Toename faillissementen in Nederland in 2019

Het aantal faillissementen is vorig jaar met 2 procent opgelopen ten opzichte van 2018, zo bleek begin dit jaar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit was de eerste stijging op jaarbasis na 2013.

In 2019 werden er 3.208 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Ondanks de stijging ligt het aantal faillissementen nog steeds op een relatief laag niveau, merkte het statistiekbureau op.

Het aantal faillissementen bereikte in 2013 een piek van 8.376. Daarna is het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met ruim 62 procent. Dit ging samen met de economische groei van de afgelopen jaren in Nederland.

Absoluut gezien was de stijging van het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening, onder andere bij advies- en onderzoekbureaus, het sterkst. Ook in de handel, de sector verhuur en overige zakelijke diensten, de zorg en de sector verhuur en handel van onroerend goed lag het aantal faillissementen in 2019 hoger dan in 2018.

In zeven van de 13 bedrijfstakken was het aantal faillissementen echter lager dan in 2018, aldus het CBS. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Op provinciaal vlak werden in twee derde van de provincies vorig jaar meer bedrijven failliet verklaard dan in 2018. In de laatste maand van het jaar werden er 46 bedrijven minder failliet verklaard dan in november.

Lees meer over het coronavirus: